Keskenmenon jälkeen: Polku surusta selviytymiseen

Keskenmenot ovat valitettavan yleisiä, mutta jokainen niistä on syvästi henkilökohtainen kokemus. Tilastojen mukaan 10–15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon, mikä merkitsee noin 5 000 perheen kohtaamaa menetystä vuosittain Suomessa. Keskenmenon jälkeen moni kokee syvää menetystä ja etsii polkua eteenpäin.

Henkilökohtaiset kokemukset keskenmenon jälkeen

Kokemus keskenmenosta voi olla psyykkisesti raskas ja pitkäkestoinen.

Keskenmeno on usein yllättävä, ja sen mukanaan tuoma voimakas kipu ja verenvuoto ovat useimmille hyvin pelottava ja ahdistava kokemus. Pelkästään fysiologiset tapahtumat keskenmenossa voivat siis itsessään olla jo traumatisoivia. Ihmisalun menetys on lohdutonta ja tunteet vaihtelevat alun järkytyksestä syvään suruun.

Tuen ja ymmärryksen merkitys on korvaamaton, kun etsitään tapoja, miten selvitä keskenmenosta.

Tunteiden vuoristorata

On tärkeää tiedostaa, että keskenmeno voi olla emotionaalisesti yhtä traumaattinen varhaisraskaudessa kuin myöhäisraskaudessa. Keskenmeno voi aiheuttaa monenlaisia tunteita, kuten avuttomuutta, vihaa, pettymystä ja epäoikeudenmukaisuutta.

Myös syyllisyyden tunteet ovat yleisiä. Muiden raskaana olevien tai vauvojen kohtaaminen voi tuntua vaikealta.

Keskenmenon ja kohtukuoleman kokeneilla voi ilmetä post-traumaattisia stressioireita, depressiota, ahdistuneisuutta ja huolestuneisuutta jopa vuosien jälkeen. Menetys muuttaa vanhempien käsityksiä itsestään ja voi vaikuttaa heidän identiteettinsä uudella tavalla.

Keskenmenon kohtaaminen vaatii aikaa ja tukea. On tärkeää käsitellä näitä tunteita avoimesti ja hakea ammattilaisten apua.

Perheen yhteinen suru

Keskenmeno tai kohtukuolema tuo menetyksen, joka ulottuu koko perheeseen. Se koskettaa syvästi jokaista perheenjäsentä sekä usein myös lähipiiriä.

Perheenjäsenten kokema suru on yhteistä. Isä tai toinen vanhempi saattaa kuitenkin kokea itsensä ulkopuoliseksi ja hänen tunteensa voivat jäädä huomiotta. On tärkeää, että perheessä jaetaan tunteita ja surua käsitellään yhdessä.

Keskenmeno tai kohtukuolema voi vaikuttaa myös muihin lapsiin perheessä. Heidän tulisi saada vastauksia kysymyksiinsä ja heitä tulisi tukea surun käsittelyssä. Lapsen tarpeet tulisi ottaa huomioon, vaikka vanhempi itse olisi menetyksen kohdannut.

Elämä keskenmenon jälkeen

Keskenmenon jälkeen tarvitaan aikaa ja tilaa tunteille.

Neuvolan tulisi aktiivisesti kysyä keskenmenon tai kohtukuoleman kokeneelta heidän kokemuksistaan ja tarjota tukea surun käsittelyyn. Jokainen menetys on yksilöllinen, ja siksi niitä tulisi käsitellä yksilöllisesti.

Monille uusi raskaus voi olla haastavaa, ja odottaja saattaa kokea monenlaisia ristiriitaisia tunteita.

Uusi raskaus ei korjaa aiempia menetyksiä, ja siksi on tärkeää tarjota tukea myös tämän asian käsittelemiseen.

Ammattitaitoista tukea keskenmenon käsittelyyn

Me Tunnetilassa ymmärrämme keskenmenon tuoman surun syvyyden ja monimuotoisuuden. Vastaanottomme sijaitsee Helsingissä, mutta palvelemme keskenmenon ja surun käsittelyssä myös etäyhteyksin kaikkialla Suomessa ja ulkomailla.

Tule keskustelemaan kanssamme.

 
Edellinen
Edellinen

Valokuvaterapia - Minusta on moneksi 6.4.2024

Seuraava
Seuraava

Instalive 13.10.2023 “Ihmissuhteet raskaudenaikaisen menetyksen jälkeen”